Noticia

La Generalitat construirà un centre integrat d’FP d’aeronàutica a l’aeroport de Castelló

Educació invertirà 5 milions d’euros per al futur edifici, que es construirà amb paràmetres de sostenibilitat mediambiental
Aquest curs hi ha 107 alumnes matriculats en els quatre títols d’FP que ja ha implantat Educació a l’aeròdrom castellonenc

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha visitat les instal·lacions de la Secció de l’IES La Vall d’Alba a Aeroport Castelló, on la Conselleria imparteix aquest curs quatre títols d’FP d’aeronàutica.

La consellera ha estat acompanyada pel director general d’Infraestructures Educatives, Víctor García; el director general d’FP i Ensenyaments de Règim Especial, Manuel Gomicia, i la directora general d’Aerocas, Blanca Marín.

Tamarit ha tingut oportunitat de visitar l’espai on s’imparteixen les titulacions d’FP d’aeronàutica i en aquest marc ha explicitat que “és la meua primera visita com a consellera a Aeroport Castelló, i tenia molt d’interés a conéixer de primera mà les titulacions d’FP que hi tenim implantades”.

“Estem potenciant la formació directa d’alumnat de la zona que ha optat per aquests estudis, que garanteixen una ocupabilitat altíssima per a treballar a l’aeroport en qüestions de manteniment d’avions. La vinculació entre formació i treball futur és total i així aconseguim també que la gent que viu en la zona es quede a viure ací”, ha indicat.

“Per això hem estat estudiant la possibilitat de construir un centre específic d’FP d’aeronàutica”, i ha continuat: “Ens calia veure terrenys possibles i vull explicitar la total col·laboració de Blanca Marín, al capdavant d’Aerocas, per donar-nos totes les facilitats i posar a la nostra disposició una parcel·la perquè ho puguem fer possible”.

“És per aquest motiu que des de la Conselleria ens posarem en marxa per a iniciar tota la tramitació que faça possible la construcció del nou centre educatiu dins d’Aeroport Castelló. El construirem directament des de la Conselleria i disposarem de 5 milions d’euros. Volem que siga una realitat dur a terme aquest nou CIPFP específic d’aeronàutica, que serà el primer en tot l’Estat”.

Es compta amb una parcel·la de més de 5.000 m2 per a construir un centre que tinga una capacitat per a 320 alumnes. La previsió és que durant l’any que ve estiga redactat el projecte de construcció amb l’objectiu que les obres del futur centre integrat s’inicien en 2024 i estiguen acabades entre finals 2025 i principis de 2026.

Un centre sostenible i amb un hangar de 750 metres quadrats per aeronaus

El nou CIPFP d’aeronàutica es dissenyarà amb paràmetres encaminats a la millora de l’eficiència energètica, la sostenibilitat i el confort climàtic i acústic de tots els espais docents, per tal de generar espais saludables. Per tant, serà un centre de baix consum energètic, o de consum zero, i estarà dotat de sistemes automàtics d’estalvi d’energia, il·luminació eficient de tipus LED, així com sistemes de fred-calor d’alta eficiència energètica, sistemes passius d’aïllament tèrmic i una planta d’energia fotovoltaica per a l’autoconsum.

Entre les instal·lacions específiques del futur centre integrat destaquen un hangar de 750 m2 de superfície i més de tres metres d’altura, per a allotjar les aeronaus, els motors de turbina i els pistons d’avions i helicòpters, amb els quals l’alumnat farà les seues pràctiques; així com un taller per a circuits impresos de 360 m2, i tres tallers específics d’electrònica, manteniment i mecànica amb una superfície de 150 m2 cadascun.

El curs comença amb 107 alumnes en els estudis d’FP implantats a Aeroport Castelló

Aquest curs 2022-2023 la Conselleria d’Educació ha implantat a Aeroport Castelló tres títols de grau superior d’FP d’aeronàutica: Manteniment Aeromecànic d’Avions amb Motor de Turbina; Manteniment Aeromecànic d’Helicòpters amb Motor de Turbina, i Manteniment de Sistemes Electrònics i d’Aviònica en Aeronaus. Tres titulacions que se sumen al títol mitjà de Muntatge d’Estructures i Instal·lació de Sistemes Aeronàutics, ja establit en el curs 2021-2022.

Aquestes quatre titulacions d’FP d’aeronàutica han cobert el 76 % de les places de primer curs que s’hi ofereixen. Un percentatge que creixerà en els pròxims dies, ja que la matrícula no es tanca fins a principis d’octubre.

En total, el curs arranca amb 107 alumnes matriculats, tots ells de primer curs, excepte 16 de segon del títol de grau mitjà, que enguany completa la implantació després d’obrir el grup de primer el curs passat.

Entre aquests 107 alumnes matriculats hi ha 10 dones. Totes elles poden optar a les beques per a dones que estudien FP en cicles masculinitzats, en les quals la Conselleria inverteix cada curs 100.000 euros en ajudes, que arriben a 600 euros cadascuna per a alumnes que obrin camins a la dona en titulacions de Formació Professional amb alta ocupabilitat, però amb poca presència femenina.

Les quatre titulacions d’FP d’aeronàutica que ja estan implantades a Aeroport Castelló s’imparteixen aquest curs en un aulari provisional que ha instal·lat la Conselleria, que estarà en servei fins que acabe la construcció del nou CIPFP, que compta amb tots els serveis docents necessaris i també amb aula d’informàtica i menjador cafeteria.

Noticias relacionadas